SLEUTELS VAN DEZE TIJD

Sleutels van deze tijd

De woorden van ‘gisteren’ zoals uniformiteit, monofunctioneel, grootschalig en sturen maken plaats voor woorden van deze tijd als diversiteit, multifunctioneel, kleinschalig en samenwerken. Zo maakt ‘zorgen’ plaats voor ‘borgen’, ‘alles’ plaats voor ‘keuzes’, ‘curatief’ plaats voor ‘preventief’ en ‘vastigheid’ plaats voor ‘flexibiliteit’.

Belangrijk kenmerk is de wens om veranderingen mogelijk te maken, zowel vandaag, als morgen als overmorgen. Dit luidt een nieuwe manier van denken in, waarbij het belangrijkste kenmerk verborgen ligt in de verandering als proces van (periodieke) wisseling zoals eb en vloed, of krimp en groei. Het is de kunst daarop vroegtijdig te anticiperen. 

Verandering is een continu-proces van veranderen, van wijzigen, van anders maken . Het denken in eindbeelden past daar niet in.

veran’deren, -anderde, h., i. veranderd (1 wijzigen, anders maken; 2 anders worden); veran’dering,v, -en (het veranderen, wijziging, wisseling).

Recente berichten

Welkom bij Urban Opportunities

Inspiratielabs KERNSTAD NL door EMMA en Urban Opportunities

Met 8,5 miljoen inwoners doet het stedelijk gebied van de Noordelijke en Zuidelijke Randstad en Brainport Eindhoven (met de steden Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Eindhoven, Tilburg, Rotterdam, Den Haag, Leiden en Haarlem) niet onder voor agglomeraties als Parijs (11,2 miljoen) of Londen (14,4 miljoen).

Toch zijn we in Nederland gewend om te denken vanuit het perspectief van de stad, de gemeente of de provincie. Kunnen we dit gebied ook anders bekijken? Als urban delta, agglomeratie, stadsnetwerk – als Kernstad NL?

En wat betekent zo’n visie voor energietransitie, hergebruik, mobiliteit én de relatie tussen ‘kernstad’ en ‘buitengebied’?

Samen met EMMA organiseerden wij eind juni en medio oktober 2016 én begin maart 2017 een inspiratielab rondom Kernstad NL. Dit waren drie van vier waarin we met elkaar op een andere manier naar Nederland kijken.

In ieder lab staat er één thema centraal voor beleid en ruimtelijke ontwikkeling. Dit voorjaar staat er nog één inspiratielab op de agenda.
Het thema is ‘hergebruik’ en zal dinsdagmiddag 13 juni gehouden worden.

Meer weten? Klik dan op KERNSTAD NL