DICHTER BIJ KUNST

In 2009 maakten wij in de kleine vestingstad Grave voor het eerst kennis met het kunstenaarscollectief “DichterbijKunst”. 

Frédérique Bijl (1964) en Cees Oosterwijk (1951) presenteerden daar een deel van hun oeuvre, waar taal, vorm en inhoud bij elkaar komen. Hun werk is inspirerend en vernieuwend. Autonoom en pragmatisch.
Samen zijn zij de motor van dit actieve vernieuwende collectief dat kunst creëert en actief inzet als bindmiddel tussen mensen. Zij prikkelt de geest en biedt ontroering als tegenwicht aan de routine van het dagelijks leven.

Frédérique Bijl heeft na haar studies tot lerares en geograaf haar interesse in de relatie tussen mens en omgeving vakmatig verder vormgegeven. Ruimtelijk gedrag is de rode lijn in het werk van Frédérique Bijl; soms met de aandacht op gedrag, de andere keer op ruimtelijke ontwikkeling.
Cees Oosterwijk, van professie landschapsarchitect, beheerst de onweerstaanbare combinatie van de intelligente humor met de dodelijke ernst van de kritische beschouwing.

Recente uitgave van het collectief is een groen sprookje over het belang van bomen in de stad: IK KAP ERMEE!, 

Lees meer over dichterbijKunst op hun site.

Recente berichten

Welkom bij Urban Opportunities

Inspiratielabs KERNSTAD NL door EMMA en Urban Opportunities

Met 8,5 miljoen inwoners doet het stedelijk gebied van de Noordelijke en Zuidelijke Randstad en Brainport Eindhoven (met de steden Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Eindhoven, Tilburg, Rotterdam, Den Haag, Leiden en Haarlem) niet onder voor agglomeraties als Parijs (11,2 miljoen) of Londen (14,4 miljoen).

Toch zijn we in Nederland gewend om te denken vanuit het perspectief van de stad, de gemeente of de provincie. Kunnen we dit gebied ook anders bekijken? Als urban delta, agglomeratie, stadsnetwerk – als Kernstad NL?

En wat betekent zo’n visie voor energietransitie, hergebruik, mobiliteit én de relatie tussen ‘kernstad’ en ‘buitengebied’?

Samen met EMMA organiseerden wij eind juni en medio oktober 2016 én begin maart 2017 een inspiratielab rondom Kernstad NL. Dit waren drie van vier waarin we met elkaar op een andere manier naar Nederland kijken.

In ieder lab staat er één thema centraal voor beleid en ruimtelijke ontwikkeling. Dit voorjaar staat er nog één inspiratielab op de agenda.
Het thema is ‘hergebruik’ en zal dinsdagmiddag 13 juni gehouden worden.

Meer weten? Klik dan op KERNSTAD NL